Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες

Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες

Dec 28, 2022siakos. gr0 σχόλια

Μια καταπληκτική συνταγή για χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες που θα τους ξετρελάνει όλους.


3 ώρες & 10 λεπτά
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 3 ώρες
μερίδες 10


Υλικά

Για το χοιρινό μπούτι

1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
3 κ.σ. μουστάρδα
2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
1 δεντρολίβανο
2 κλων. δεντρολίβανο
Αλάτι
Πιπέρι



Για τις πατάτες


1½ kg μικρές πατάτες
2 σκελ. 1½
2 πορτοκάλια (το χυμό)
1 λεμόνι (το χυμό)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι

Για το χοιρινό μπούτι

Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον.

Το βάζουμε σε ένα ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι εξωτερικά την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.

Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε το μπούτι.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί.

Σκεπάζουμε το χοιρινό μπούτι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Αφού περάσει η μιάμιση ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες, το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ.

Ανακατεύουμε το μέλι με το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα.

Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.

Για τις πατάτες

Καθαρίζουμε τις baby πατάτες και τις πλένουμε.

Βάζουμε σε ένα μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες.

Προσθέτουμε όλα τον χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά.

Μυστικά

Η προθέρμανση του φούρνου στις αντιστάσεις, θέλει αρκετή ώρα.

Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και βάλουμε το ταψί μέσα, από εκείνη τη στιγμή μετράμε το χρόνο ψησίματος.

Καλή επιτυχία!

Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν