Λεμόνια Χύμα Ελληνικά Ποιότητα Α΄ Χύμα
Λεμόνια Χύμα Ελληνικά Ποιότητα Α΄ Χύμα

Λεμόνια Χύμα Ελληνικά Ποιότητα Α΄ Χύμα

056
2,45 € / κιλό

 

Το λεμόνι είναι καρπός της λεμονιάς (Citrus limon), η οποία ανήκει στο γένος κίτρος (Citrus) και στην οικογένεια των ρουτιδών (Rutaceae), όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή (μανταρίνια, πορτοκάλια κ.ο.κ.). Η λεμονιά είναι αειθαλές δένδρο, μέτριας διάστασης με φύλλα ωοειδή-μυτερά, δερματώδη, βαθυπράσινα σε κλαδίσκους με αγκάθια στο σημείο έκφυσης το μίσχου. Τα άνθη της λεμονιάς έχουν πέντε πέταλα, λευκά και συνοδεύονται από μια διακριτική ευχάριστη οσμή.

Τα εσπεριδοειδή γενικότερα ήταν άγνωστα στη Δύση μέχρι να πραγματοποιήσει ο Κολόμβος το δεύτερο ταξίδι του και να μεταφέρει σπόρους από πορτοκάλια, λεμόνια και κίτρα από την Ταϊτή. Νέες εισαγωγές σπόρων πραγματοποιήθηκαν μεταγενέστερα από τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς.

Το πρώτο γνωστό είδος εσπεριδοειδούς στην Ευρώπη ήταν η κιτριά. Τα εσπεριδοειδή γενικότερα, θεωρούνται χειμωνιάτικα φρούτα και καλλιεργούνται κυρίως σε υποτροπικές περιοχές. Το 80% των εκτάσεων παραγωγής εσπεριδοειδών βρίσκεται στις παραμεσογειακές χώρες, στη Βόρειο και την Κεντρική Αμερική. Οι υπόλοιπες εκτάσεις απαντώνται στην Άπω Ανατολή, στη Νότιο Αμερική, στη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία.

Το λεμόνι βρίσκει ευρεία χρήση στην ζαχαροπλαστική. Ο χυμός, το ξύσμα και η σάρκα του προστίθενται σε κρέμες, κέικ και άλλες παρασκευές, για να αρωματίσουν και να δώσουν μια υπόξινη γεύση. Ο χυμός του Λεμονιού προστίθεται επίσης, σε ροφήματα και αφεψήματα και φλούδα του χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών, όπως το λικέρ Λιμοντσέλο.

Στη μαγειρική, με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού μαρινάρονται τα κρέατα ή προστίθενται στο μαγειρεμένο φαγητό για να ενισχυθεί η γεύση του. Από τη φλούδα του λεμονιού παράγεται και το αιθέριο έλαιο λεμόνι μέσω της διαδικασίας της ψυχρής έκθλιψης. Το αιθέριο έλαιο λεμόνι έχει στυπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία αλλά και στην καθημερινή ζωή.

Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Πελάτες που αγόρασαν αυτό το προϊόν, αγόρασαν επίσης:

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα επιθυμιών