Χοιρινό και τρόπος μαγειρέματος

Χοιρινό και τρόπος μαγειρέματος

Aug 11, 2023Anna Theodoropoulou0 σχόλια

Το χοιρινό είναι ένα από τα πιο γευστικά και τρυφερά είδη κρέατος και, συνήθως, προέρχεται από γουρουνάκια κάτω του ενός έτους.  

 

Κομμάτια χοιρινού: 

 

Κεφάλι: ενδείκνυται για βράσιμο, ψήσιμο ή πηχτή. 

Λαιμός: από το κομμάτι αυτό προέρχονται οι μπριζόλες λαιμού. Είναι λιπαρός και αρκετά μαλακός. Είναι ιδανικός για ψήσιμο στο τηγάνιφούρνοσχάρασούβλα (κοντοσούβλι), κατσαρόλα. 

Σβέρκος ή ελιά: είναι εξαιρετικά μαλακό και τρυφερό κομμάτι. Ενδείκνυται για ψήσιμο ή τηγάνισμα. 

Μπριζόλες: υπάρχουν οι σπαλομπριζόλες και οι μπριζόλες κόντρα. Ιδανικές για σχάρα, τηγάνιφούρνο, η κόντρα αποστεωμένη και λεπτοκομμένη μπορεί να γίνει και σνίτσελ ή εσκαλόπ. 

Στήθος: Είναι οι απολήξεις από τα κόκκαλα των πλευρών στο στήθος. Αγαπημένο κομμάτι για μπάρμπεκιου. Δεν υστερεί και για ψητό στον φούρνο, αλλά και μαριναρισμένο σε μείγματα μπαχαρικών. 

Ψαρονέφρι: Ιδανικό για φούρνο, τηγάνι, ατμό, κατσαρόλα (με προσοχή να μη στεγνώσει) και σχάρα. 

Σπάλα ή ωμοπλάτη: Ολόκληρη, όπως είναι, ή ξεκοκαλισμένη, είναι ιδανική για ρολό, για μαγειρεμένο στην κατσαρόλα αλλά και αργοψημένο στον φούρνο. 

Μπούτι: Ανάλογα με το τμήμα κάνει για σνίτσελ, φούρνο, κατσαρόλα, σούβλα (κοντοσούβλι), τηγάνι, βραστό και σχάρα (κάποια μέρη). 

Κιλότο και στρογγυλό: Δίνουν μικρότερα, αλλά εξαιρετικά χυμώδη και τρυφερά σνίτσελ. Χρησιμοποιούνται επίσης για κοκκινιστά. Ολόκληρο το μπούτι είναι κατάλληλο για ψητό στο φούρνο. 

Πανσέτα: Από τα πιο λιπαρά κομμάτια του χοιρινού Ιδανική για: Τηγάνι, σχάρα, φούρνο, σούβλα (κοντοσούβλι). 

Κότσι: πρόκειται για το κατώτερο τμήμα του ποδιού του γουρουνιού. Ιδανικό για: Ολόκληρο στο φούρνο ή στη γάστρα (με το κόκαλο), κατσαρόλα ή βραστό (ξεκοκαλισμένο ή με το κόκαλο, σε κομμάτια). 

Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν