Απαραίτητα μαχαίρια σε μια κουζίνα

Απαραίτητα μαχαίρια σε μια κουζίνα

Aug 03, 2022siakos. gr0 σχόλια

Ένα από τα βασικά και πιο σημαντικά εργαλεία που πρέπει να διαθέτει ένα σπίτι είναι ένα σετ κοφτερών μαχαιριών κουζίνας. Εάν έχετε δει σεφ να εργάζεται, έχετε παρατηρήσει τους διάφορους τύπους μαχαιριών που χρησιμοποιεί. Ξεκινώντας από τα μικρά μαχαίρια μέχρι τα πιο μεγάλα, όπου κάθε ένα από αυτά φαίνεται να έχει τη δική του λειτουργία. Όμως, πόσα από αυτά τα μαχαίρια είναι πραγματικά απαραίτητα σε μια κουζίνα μέσα στο σπίτι; Σήμερα θα μιλήσουμε για έξι είδη μαχαιριών που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας και καλύτερη συντήρηση τους .

1) Μαχαίρι του chef

Εάν έπρεπε αυστηρά να έχετε μόνο ένα μαχαίρι στην κουζίνα σας, τότε το μαχαίρι του σεφ θα κατακτούσε εύκολα αυτή την θέση. Το μαχαίρι αυτό είναι τόσο χρηστικό που συχνά αναφέρεται ως το πιο σημαντικό εργαλείο μέσα στην κουζίνα. Αν και υστερεί σε μερικές εργασίες, είναι ένα ισχυρό πολυεργαλείο. Είναι ικανότατο και μπορεί εύκολα να τεμαχίσει και να χειριστεί με ευκολία όλες τις βασικές κοπές.

Το μήκος της λεπίδας κυμαίνεται από 20 έως 35 εκατοστά, είναι καμπυλωτό και έχει τριγωνική μύτη. Αυτή η καμπύλη αναφέρεται ως «κοιλιά» και έχει σχεδιαστεί να κόβει σύμφωνα με την κίνηση. Συγκεκριμένα, με την κίνηση που καθορίζεται από την καμπύλη της κόψης, ώστε να ακουμπήσει ολόκληρη στην επιφάνεια κοπής από τη μύτη μέχρι τη λαβή. Πως να διαλέξετε το κατάλληλο μαχαίρι του σεφ Σύμφωνα με ειδικούς, ένα από τα βασικά σημεία εκκίνησης είναι να επιλέξετε αυτό που γνωρίζετε ήδη και αισθάνεστε άνετα. Το μαχαίρι του σεφ μπορείτε να το βρείτε σε πολλά μεγέθη. Τα μεγέθη ξεκινάνε από 20 cm το οποίο θεωρείται μικρό μέχρι ένα επιβλητικό και μακρύ μαχαίρι των 35 cm. Πολλοί θα έλεγαν ότι μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό σπαθι και όχι με κάτι που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα.

Τι να επιλέξετε Ευρωπαϊκό ή Ιαπωνικό? Ενώ τα μαχαίρια ευρωπαϊκού στυλ έχουν σχεδιαστεί για ένα ευρύ φάσμα εργασιών, τα ιαπωνικά μαχαίρια ιστορικά, έχουν κατασκευαστεί για πιο συγκεκριμένες εργασίες. Διάφορα καθήκοντα όπως η κοπή νουντλς, το τεμαχισμό ψαριών ή η κοπή λαχανικών επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο σχεδιασμού ενός μαχαιριού.Εν αντιθέση τα μαχαίρια ευρωπαϊκού τύπου έχουν πιο “στιβαρή γεωμετρία”, ταιριάζουν καλύτερα στο στυλ της κουνιστής κίνησης για να κόψετε ροδέλες ή κύβους τα υλικά σας. Γενικά για να ψιλοκόψετε εύκολα και γρήγορα οτιδήποτε θέλετε.

Η μεγάλη διαφορά των δύο είναι ότι έχουν κατασκευαστεί διαφορετικά με αποτέλεσμα να διαφέρει και η τεχνική κοπής. Τα ιαπωνικά μαχαίρια έχουν πολύ πιο οξεία γωνία στην μύτη, γεγονός που τα καθιστά επίσης κατάλληλα για εργασίες όπως το κόψιμο ή τον τεμαχισμό. Η κίνηση της λεπιδας πηγαίνει πάνω κάτω σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό λίκνισμα. Ακόμα τα ιαπωνικά είναι πιο δύσκολο να ακονιστούν και να περιποιηθούν.

2) Παπαγαλάκι

Το μαχαίρι αποφλοίωσης η αλλιώς και παπαγαλάκι, έχει χαρακτηριστική κυρτή μύτη, εξού και το όνομα. Χρησιμοποιείται συνήθως για μικρά φρούτα και λαχανικά. Διαθέτει λεπτή, κοντή λεπίδα μήκους μερικών εκατοστών (περίπου 7 εκατοστά). Δεν συνιστάται για κοπή μεγαλύτερων τροφίμων, αλλά είναι ιδανικό για μικρότερα ζαρζαβατικά όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Είναι επίσης εξαιρετικό για ξεφλούδισμα φρούτων, γαρίδων και κρεάτων. Παρόλο που ένα peeler μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά, η κυρτή λεπίδα του αποφλοιωτή ξεφλουδίζει τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ πιο εύκολα.

3) Μαχαίρι ψωμιού

Είναι μακρύ, με οδοντωτή λεπίδα και οι ακριβείς του διαστάσεις ποικίλουν ανάλογα με τη χρήση για την οποία το θέλουμε. Συγκεκριμένα το μαχαίρι αυτό χρησιμοποιείται είτε για να κόψουμε ψωμί, είτε για φρούτα και λαχανικά με εύθραυστη επιφάνεια, όπως είναι η ντομάτα. Η λεπίδα έχει μέγεθος απο 20 έως 35 εκατοστά. Το μαχαίρι ψωμιού είναι κατάλληλο και για την κοπή κέικ, καθώς η μακριά λεπίδα του μπορεί να διαπεράσει ολόκληρο το κέικ με ένα μόνο πέρασμα. Επίσης μπορεί να κόψει μεγαλύτερα φρούτα όπως πεπόνια, καρπούζια και άλλα μεγάλα λαχανικά χωρίς να τα συνθλίψουν ή να τα καταστρέψουν. Μεγάλη προσοχή στην οδοντωτή λεπίδα γιατί είναι εύκολο να κοπείτε.

4) Μαχαίρι ξεκοκαλίσματος

Για τους λάτρεις του κρέατος, το μαχαίρι ξεκοκαλίσματος είναι απόλυτη ανάγκη. Διαθέτει αιχμηρή άκρη και στενή λεπίδα. Η λάμα του μαχαιριού είναι λεπτή, κυρτή και εύκαμπτη. Είναι ιδιαίτερα κοφτερό και κατασκευασμένο από εξαιρετικής ποιότητας ατσάλι. Είναι ένα ιδανικό εργαλείο για τη κουζίνα όχι μόνο για τους επαγγελματίες σεφ, αλλά και για τους ερασιτέχνες μάγειρες. Η λεπίδα του μαχαιριού είναι ειδικά σχεδιασμένη και ισορροπημένη ώστε να σας προσφέρει ακρίβεια στο κόψιμο και μέγιστη εκμετάλλευση όλου του μήκους της λεπίδας. Μπορεί με μεγάλη ευκολία να κοπεί και να αφαιρεθεί με ευκολία η σάρκα από τα οστά χωρίς να χαθεί, παρά ελάχιστο κρέας. Η λεπτή του άκρη, επιτρέπει την εύκολη αποκόλληση του χόνδρου από τις αρθρώσεις. Το μαχαίρι ξεκοκαλίσματος προτιμάται για πουλερικά και ψάρια.

5) Μαχαίρι γενικής χρήσης santoku

Το μαχαίρι santoku μοιάζει πολύ με το μαχαίρι του σεφ και είναι γενικής χρήσης. Χρησιμοποιείται τόσο στις επαγγελματικές, όσο και στις οικιακές κουζίνες. Την λεπίδα μπορείτε να την βρείτε είτε με κεραμική επίστρωση είτε από ατσάλι. Οι περισσότεροι επαγγελματίες σεφ προτιμούν τις λεπίδες που κατασκευάζονται από χάλυβα για την υψηλή αντοχή τους στη διάβρωση. Οι ιαπωνικές λεπίδες όπως το Santoku είναι κατασκευασμένες από ένα λεπτό, αλλά πιο σκληρό ατσάλι που επιτρέπει στους σεφ να εκτελούν εργασίες ακριβείας. Η διαφορά μεταξύ ενός Santoku και ενός μαχαιριού του σεφ αφορά κυρίως την προέλευσή και το σχήμα της λεπίδας.


6) Μαχαίρι φιλεταρίσματος

Το μαχαίρι φιλεταρίσματος διαθέτει μια λεπτή, εύκαμπτη λάμα με μήκος γύρω στα 20 εκατοστά. Είναι απαραίτητο εργαλείο για το φιλετάρισμα ψαριών ή κρεάτων όπως και για την αφαίρεση του λίπους από το κρέας. Για να δούμε αν η λεπίδα μας είναι καλή θα πρέπει να αφαιρεί τη μέγιστη ποσότητα κρέατος από τα οστά και τους χόνδρους. Συγκεκριμένα για το ψάρι, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό μαχαίρι στον καθαρισμό θα μειώσει αρκετά την φύρα, δηλαδη την ποσοτητα του κρέατος που δεν μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε πλέον. Μια συμβουλή είναι, επειδή το μαχαίρι ακουμπάει πάνω σε κόκκαλα κατά την διάρκεια του ξεκοκαλίσματος, θα χρειάζεται καλό και συχνό ακόνισμα.

 

 

 

Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν