Σπιτικές Μαρινάδες για κοτόπουλο

Σπιτικές Μαρινάδες για κοτόπουλο

Aug 04, 2022siakos. gr0 σχόλια
Το μαρινάρισμα στα λευκά άγευστα γενικώς κρέατα δηλαδή κοτόπουλα, γαλοπούλες, κ.λπ. χρειάζονται για να δώσουν κατ αρχήν μία γεύση αλλά και κατά δεύτερον για να μην αφήσουν το κρέας να στεγνώσει κατά το ψήσιμο.

Επειδή τα λευκά κρέατα είναι γενικά πιο ευαίσθητα από τα κόκκινα δεν θα πρέπει οι μαρινάδες σας να έχουν έντονα και βαριά αρώματα, αλλά και δεν θα πρέπει να τα μαρινάρετε για πολύ ώρα, γιατί έτσι θα χάσετε και την μικρότερη γεύση του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας.

Τα βασικά συστατικά για μία μαρινάδα χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες.

Η πρώτη με βάση τα όξινα στοιχεία δηλαδή κρασί, ξύδι, λεμόνι έχει βασικό σκοπό να μαλακώσει το κρέας.

Η δεύτερη με βάση το ελαιόλαδο έχει σκοπό να μην αφήσει το κρέας να στεγνώσει.

Το γευστικό αποτέλεσμα που θα έχετε από όποια βάση και αν ξεκινήσετε ελαιολάδου ή κρασιού θα βασίζεται επάνω στα μυρωδικά και βότανα που θα χρησιμοποιήσετε για την μαρινάδα σας.

Το βασικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το μαρινάρισμα στα λευκά κρέατα με όξινα συστατικά δεν πρέπει να ξεπερνάνε την μισή ώρα ενώ με το ελαιόλαδο μπορούν να μαριναριστούν και μέχρι μιάμιση με δύο ώρες αλλά όχι παραπάνω.

Εσείς σύμφωνα με τα γούστα σας μπορείτε να αλλάξετε τα μυρωδικά για να έχετε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα αλλά πάντα να θυμάστε τον χρυσό κανόνα “όχι υπερβολές”

Όλες οι μαρινάδες που σας προτείνουμε είναι για τέσσερεις μερίδες κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

Εάν ψήνετε σε σχάρα μπάρμπεκιου μπορείτε να αλείφετε με την μαρινάδα τα κρέατα σε κάθε γύρισμα για περισσότερη γεύση και πιο μαλακό αποτέλεσμα.

Η τεχνική για όλες τις μαρινάδες είναι η ίδια.

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα γυάλινο, κατά προτίμηση μπολ, και μετά τοποθετούμε μέσα στο μπολ τα κομμάτια του κρέατος προσπαθώντας να πάει η μαρινάδα παντού.

Κλείνουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μισή με μία ώρα περίπου.

Πριν από το ψήσιμο βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν βάλουμε τα κρέατα για ψήσιμο.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές προτάσεις με τις οποίες θα δώσετε μία γευστική νότα στα πουλερικά σας.

Μαρινάδα με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

150 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από δύο ακέρωτα πορτοκάλια
χυμό από δύο πορτοκάλια
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.


Μαρινάδα με γιαούρτι και τζίντζερ

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ. σ. μουστάρδα
50 ml σάλτσα σόγιας
50 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή
2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Μαρινάδα με ελαιόλαδο μουστάρδα και μέλι

4 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. μέλι
100 ml σάλτσα σόγιας
50 ml ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
4 κ.γ. θυμάρι ξερό
4 κ.γ. ρίγανη
2 κ.σ. πασατέμπο καθαρισμένο
2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
3 κ.γ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή
2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Μαρινάδα με γιαούρτι και κόλιανδρο

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
το χυμό ενός λάιμ
το ξύσμα ενός λάιμ
2 κ.γ. κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρο
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρο
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι,


Μαρινάδα με κρασί πελτέ ντομάτας και κάρυ

3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/2 φλ. ξύδι βαλσαμικό
1/2 φλ. δενδρολίβανο
1/2 φλ. δυόσμος
2 κ.γ. κάρυ ελαφρύ
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι

Μαρινάδα με λάιμ και μεσογειακά μυρωδικά

1 φλ. λάιμ
Ξύσμα από 2 λάιμ
2 κ.σ. δυόσμο
2 κ.σ. θυμάρι
2 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. δενδρολίβανο
1/2 φλ. ξύδι βαλσαμικό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.γ αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι

Μαρινάδα με ελαιόλαδο μάραθο και ούζο

1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ούζο
3 κ.σ. κοπανισμένο μαραθόσπορο
1 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο μάραθο
2 κ.σ. άνηθο
1/2 φλ. σόγια
2 κ.γ. κουρκουμά
2 κ.γ αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι

Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν